Sökta frågor om överfallslarm

Ett överfallslarm i butik är något som ger personalen trygghet. Det minskar risken för att överfall ska ske, och om det väl sker, så ökar chansen för att gärningsmannen tas fast och för att ingen skada sker på personal eller egendom.

Det är ingen ny företeelse, men likväl finns det många runtom i landet som är nyfikna på överfallslarm. Här listar vi några av de mest sökta frågorna på nätet – och svarar på dem.

Vad är ett överfallslarm?

Namnet i sig förklarar ganska tydligt vad ett överfallslarm är för något. Det kan användas av såväl privatpersoner som anställda på jobbet. I en butik är det utmärkt verktyg för att kunna tillkalla hjälp i en hotfull situation. I butiker är larmet ofta kopplat till redan befintliga larmsystem – ibland med kameror och larmoperatörer som får en överblick av vad som händer, och som kan tillkalla polis eller väktare.

Främst syftar man kanske mest på överfallslarm i butik, men det är även något som kan användas av privatpersoner – till exempel på promenad eller joggingtur.

Var kan jag köpa det?

Det beror lite på vilken typ du vill ha. Det vi främst skriver om i den här texten är de larm som är anpassade för butik. Dessa kan köpas hos de stora larmbolagen i Sverige. Ett förslag är att köpa alla larm hos samma operatör, så att du kan få goda priser och god support kring hela larmsystemet. Den som önskar personliga larm att ha på sig vid till exempel jogging och promenader kan hitta dem i diverse teknik- och hobbybutiker.

Vilket är det bästa?

Det finns många överfallslarm på marknaden, och det går givetvis inte att på rak arm säga ett som är bäst. Ett tips är att söka efter och titta på olika test som görs. I testen brukar de bland annat utvärdera följande:

  • Användarvänligheten. Hur lätt det är att hantera systemet.
  • Funktionaliteten. Kan överfallslarmet kopplas direkt till central? Finns det en kamera så att operatören kan se vad som händer?
  • Säkerheten. Vad sker om strömmen går ned? Eller om internet slutar att fungera en period? Kan larmet slås ut på något sätt?

Är du nyfiken på mer? Det bästa är kanske att ta kontakt med flera av de stora operatörerna i Sverige för att se vad de kan erbjuda.