Stockholm först med förarlösa bussar

Från och med nästa år får vi vänja oss med självkörande bussar på en av Stockholms busslinjer. Två förarlösa fullängdsbussar kommer att trafikera sträckan mellan tunnelbanan i Akalla och Barkabystaden. Därmed blir Stockholm och Sverige först i Europa med förarlös busstrafik på allmän väg.

Sträckan som kommer att trafikeras är på fem kilometer och har totalt fyra hållplatser. Den första tiden kommer bussen bara att köra en kilometer av sträckan. Efter att den utvärderats av experter kommer sträckan att utökas.

Buss får eget körfält

Bussarna kommer att vara eldrivna och ha ett eget körfält. Det är bussbolaget Nobina och busstillverkaren Scania som kommit överens om det gemensamma projektet. Sedan tidigare trafikeras en busslinje i Kista av förarlösa minibussar. Nu tas alltså steget till nästa nivå genom att använda fullängdsbussar.

En säkerhetsförare kommer att sitta med ombord och övervaka att bussen beter sig som det är tänkt. Denna person kommer också att undersöka hur bussen håller tiderna, hur fort den kör och hur den hanterar ovanliga situationer. Dessutom kommer man att fråga passagerarna vad de tycker om sin reseupplevelse.