Låna 6000 kr – Kostnader

Idag finns det möjlighet att ta snabba lån på mindre summor. För de flesta är det inte nödvändigt att låna 6000 kr för att betala servicen på bilen eller dylikt, men för vissa kan det vara en enkel lösning när pengarna är slut på kontot. Att ta snabba lån innebär emellertid stora risker, och något man bör ha tänkt igenom ordentligt i förväg.

Innan man lånar 6000 kr

Det finns många exempel på personer som hamnat i ekonomiskt trubbel på grund av att de tagit så kallade snabblån eller sms-lån. Detta beror på att dessa lån har en väldigt hög ränta. Betalar man inte tillbaka pengarna i rimlig tid kan kostnaderna för krediten snabbt växa sig större, och efter inte alltför lång tid kan en stor skuld ha byggts upp.

Många anser att ett snabbt lån kan vara en lockande lösning på ekonomiska problem, men detta kan alltså leda till att ännu större problem uppstår. Ska man ta ett snabbt lån med hög ränta ska detta vara väl igenomtänkt, där det finns en kortsiktig plan för när pengarna ska betalas tillbaka. Följande två punkter ska man tänka igenom noggrant:

  • Hur stor summa man ska låna
  • Hur lång tidshorisont man har för lånet

Räkna på räntor och kostnader

Idag finns det flera verktyg online där man kan beräkna kostnader för snabblån, i förhållande till ränta och tidshorisont. Innan man tar ett snabblån är det en god idé att göra en sådan beräkning, så att man kan vara säker på att kunna betala tillbaka lånet i tid och på så vis undvika att kostnaderna skenar.

Bygg upp en buffert över tid

Kostnader kan uppstå snabbt och oväntat, och att ta ett snabblån kan ibland vara en enkel lösning som fungerar bra för de som i övrigt har bra koll på sin ekonomi. Att behöva ta ogenomtänkta snabblån grundar sig emellertid ofta i att man har en oplanerad ekonomi från start. Det är rekommenderat för alla att bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter, för att man på så sätt aldrig ska bli tvungen att ta ett snabbt lån till höga kostnader. För att bygga en buffert kan man avsätta pengar varje månad till ett eget konto, som därmed kommer växa långsamt men stabilt över tid.