Detta är din guide till brickan i dina drömmar

Har du någonsin beundrat de vackra ostbrickorna på restauranger, på nätet eller hos cateringfirmor och önskat att du kunde skapa något liknande på egen hand? Att sätta ihop en fantastisk ostbricka kräver lite talang och känsla för detaljer, men oroa dig inte – vi finns här för att hjälpa dig. I denna guide till brickan i dina drömmar delar vi med oss av allt du behöver veta för att skapa en ostbricka med ett imponerande upplägg.

Följ denna guide till brickan i dina drömmar och lyckas med ostbrickan

I vår guide till brickan du drömmer om går vi igenom steg för steg hur du bör gå tillväga. När du sätter samman dina drömmars ostbricka bör du:

  1. Välja dina ostar. Börja med att välja 2-3 ostar med olika smaker och konsistenser. Tänk på att kombinera milda och fylliga ostar samt lagrade sådana och färskostar. Om du planerar att servera vin till ostbrickan bör du anpassa ditt ostval efter vinet. Vita viner passar utmärkt till mildare ostar medan röda viner kompletterar fylligare ostar. Söta viner fungerar bra med de flesta ostarna men är särskilt lämpliga för smakrika, lagrade ostar.
  2. Välja dina tillbehör. För att göra din ostbricka komplett bör du inkludera några sorters kex, frukter eller marmelad samt charkuterier som salami, oliver eller parmaskinka. Du kan även lägga till några smakrika röror, såsom ajvar, aioli eller färskost. För en sötare touch kan du överväga att inkludera lite choklad.
  3. Förbereda din bricka. Välj en mörk, något sliten bricka som underlag för att osten och tillbehören ska framträda tydligare och se mer inbjudande ut.
  4. Variera tillbehören. För att skapa en intressant och aptitretande ostbricka bör du inkludera tillbehör med olika former, tjocklekar, texturer och smaker.
  5. Arrangera ostarna. Placera en större ost i mitten av brickan och arrangera de övriga ostarna runt omkring i olika former och tjocklekar.
  6. Lägg upp charkuterierna. Skapa vackra mönster eller rosor av charkuterier som salami, och placera dem strategiskt på brickan för en snygg presentation.
  7. Använda små skålar. Placera små skålar med nötter, marmelad eller färskost på brickan, omgivna av ost och charkuterier.
  8. Fylla ut tomma utrymmen. Fyll de eventuella tomma utrymmen på brickan med tillbehör som inlagd gurka, oliver, passionsfrukt, druvor eller liknande.
  9. Dekorera med grönt. Avsluta med att dekorera brickan med några ärtskott eller bär för en touch av färg och fräschör.